Jdi na obsah Jdi na menu
 


Yorrânův svět

Yorrânův svět - Yorrân´s world - byl nazýván v Abarhilově rodném katbatu  "Dairlúré" , což lze přeložit jako "Stvořená země".

article preview

Vytvoření mapy Yorrânova světa byla asi jedna z nejpracnějších činností, které mě při práci na přípravě podkladů pro tento příběh potkala. Pracoval jsem na ní s přestávkami asi dva roky, někdy v letech 2013 – 2015. Pracné to bylo z mnoha důvodů. Neměl jsem zkušenosti s grafickými editory, při tvorbě mapy jsem současně musel vymýšlet názvy oblastí, měst, pojmenování národů, řek, hor a všechno to muselo mít „hlavu a patu“ a zapadnout do příběhu, který v té době existoval jen v mé hlavě. Asi nejbláznivější na té práci bylo, že mě to bavilo, protože mne stejně jako Abarhila, vždy zajímal zeměpis a kartografie :). Nejkrušnější ovšem byly začátky, kdy jsem opakovaně již hotové verze z důvodu své nespokojenosti vymazal. Nakonec jsem se po několika měsících zkoušení a testování dopracoval k provedení, které slouží jako základ pro současné verze.

Vím, že mapy nejsou úplně ideální, konečně jsou odrazem mých tehdejších i současných znalosti a schopnosti v ovládání grafického softwaru. Doufám však, že porovnání verzí z let 2015-2016 a současných potvrzuje, že se snad v čase přece jen zlepšuji :). Přesto mapám zůstane vlastní určitá nepřehlednost, kterou mi někteří z vás vyčítali. Na druhé straně jim to dodává jistý punc tajemnosti a starobylosti. Nevěříte? Zkuste si najít mapu Čech ze 16. století a zorientovat se v ní ?

Ten svět je tak obsáhlý, že asi nikdy nebude existovat mapa celého světa, ve kterém by bylo možno dohledat detaily. Ani já už dnes s celkovou mapou nepracuji a ta už slouží pouze jako základní geografická předloha. Z ní udělám potřebný výřez a do něj pak zapracuji detaily důležité pro konkrétní díl ságy, taková práce se dá zvládnout zhruba za měsíc.

Mám však pocit jistého dluhu, vůči svým fanouškům, které by asi zajímalo, jak ten svět vlastně vypadá. Proto jsem připravil náhled mapy s jednotlivými výřezy, které jsou již dokončené nebo je hodlám někdy v budoucnu nabídnout, až tam některý z našich hrdinů na své pouti dorazí. Uvedeným výřezům odpovídají dnes pouze dvě mapy, které lze považovat za dokončené – Dálný jih a Velká poušť a částečně Nibrilart. Ostatní mapy, které jsem v minulých letech zveřejnil, tak čeká přepracování. Jiné jako Západ a Sever vytvoření.

Děkuji všem svým fanouškům a přeji příjemné chvíle při studiu Yorrânova světa :)

a---yorranuv-svet-vyrezy-200.jpg