Jdi na obsah Jdi na menu
 


Jižní léna Engaindoru

V časech největšího rozmachu říše tvořilo jižní léna rozlehlé území jižně od řeky Haiwadurn a severně od mohutné řeky Tiry. V Yorrânových časech se zde se rozkládal Hardazin - Jižní království.

article preview

Toto území bylo také někdy nazýváno Blízkým jihem (na rozdíl od Dálného jihu). Jádrem těchto vesměs liduprázdných, divokých území byly kraje nazývané Pustiny. Blízký jih bylo staré historické území Enqaindoru, nazývané Jižní království—Hardazin, které však bylo v posledním století z velké části pod vládou rodu Nardinů—hyrnadalorských darkhârů.

Jak již bylo uvedeno do území označovaného jako Blízký jih spadala tři velká království. Prvním byl Hardazin—Jižní království s největším městem tehdejšího světa Osttarem a sídlem darkhârů Hyrndalorem, ještě před necelým stoletím součást Enqaindoru. Nedílnou součástí Hardazinu byl i Azrazin - Pomoří s hlavním městem Merélosem.  

Druhým královstvím bylo Pětiměstí (někdy jmenované jako Legdarion), kde od nepaměti soupeřila o vládu dvě města Chagar a Sîwar.

A poslední byla tajemná Gîvská republika nebo-li Gî nâat, řízená kissarou (sněmem penězoměnců), která byla nástupnickým státem starověkého Kharadu.

Do jižních lén pak patřil ještě Qainnor - nezávislé území Arcatirénů, které z jejich původních sídel v Pomoří vyhnali Nardinové. Na hranicích jejich knížectví se nacházelo divoké a obávané Prstencové souostroví s panstvím Ailwingů na největším ostrově Laityrr.

 

final---pomori---bez-tras-a-legendy-cb--small-.jpg