Jdi na obsah Jdi na menu
 


Slovo autora II.

article preview

V úvodu druhého článku věnovaného mé maličkosti a okolnostem, za kterých vyprávění o Yorrânovi vzniká, se vrátím na úplný začátek. Když jsem se rozhodl jako naprostý začátečník na spisovatelské dráze a naprostý laik v oblasti publishingu, a tyto dvě skutečnosti podtrhuji, vydat první část Yorrâna vlastním nákladem, vůbec jsem netušil, na jak tenký led vstupuji. Byla to pro mě opravdová „terra incognita“. A jak to v takových případech často bývá, bylo nakonec všechno jinak, než jak jsem si to ve svých představách naplánoval. Ale popořadě...

WEB. Začnu tím, co se z mého pohledu povedlo. Je to především tento web, na který vstupuje měsíčně něco od čtyř do pěti set unikátních návštěvníků a za uplynulý rok zaznamenal přibližně dvanáct tisíc návštěv. Předpokládám, že zde mohu drze prohlásit, že to nebyly jen roboti, kteří indexují obsah webu a mohu to tedy brát jako potvrzení, že tato část mého projektu se chytla a líbí se vám. A protože to baví i mne, můžete se tedy těšit na další příspěvky. Nové je to, že jsem stránky převedl z komerční verze do nekomerční. Díky tomu zde tedy nenajdete žádné informace o tom, kde a jak je možné jednotlivé knihy objednat. V tomto případě se mnou musíte spojit, popřípadě hledat, což není prostřednictví googlu a seznamu žádný problém :-).

FORMA. Na počátku jsem vůbec neplánoval vydávat e-book, ale zkusil jsem to a po půl roce s překvapením zjistil, že zájem o elektronickou verzi výrazně přesahuje zájem o knihy. To byl důvod, proč jsem další pokračování napsal již tak, aby vyhovovalo formátu a rozsahu elektronické knihy. Skalním příznivcům papíru však slibuji, že vlastním nákladem vydám jednorázový omezený náklad, který bude obsahovat vždy dvě elektronické knihy. Tady mi nezbývá než zmínit to, co bylo největší slabinou prvního nákladu, tedy vnější formu. Vcelku trefně to okomentoval jeden ze čtenářů, když paperback nazval „plandavým autoatlasem“. No bylo na tom víc než to pověstné zrnko pravdy :-). Zkrátka jsem se přesvědčil, že nadšení a dobrá vůle všechno nezvládnou a alespoň něco by měl člověk svěřit těm, co to opravdu umí. Bohužel v tomto případě však narážím na těžko překročitelná finanční omezení malého nákladu. Zatím tedy, prosím, považujte ságu o Yorrânovi za to, čím v této fázi je, tedy klubový projekt kterým autor vyplňuje svůj volný čas. Nemám v plánu dokazovat sobě ani případným kritikům, že se v případě vlastního nákladu vyrovnám v kvalitě tisku a redakční práci profesionálnímu nakladatelství.

PŘÍBĚH. Jak se pomalu, i pro mne jako autora, zvedá mlha nad historickými událostmi Yorrânova světa, objevují se nové zápletky a nová tajemství. Přiznám se, že si často připadám jako archeolog. Odkrývám pozůstatky zavátého světa a jednotlivé artefakty se mi dostávají do ruky naprosto chaoticky, takže až po napsání desítek či stovek stran, zjišťuji, proč mi do příběhu vstoupila ta která postava a jakou vlastně roli v příběhu sehraje. A navíc zjišťuji, že bez ohledu na logiku mi příběh roste pod rukama po časové ose v obou směrech. Díky tomu další pokračování přenese čtenáře o dobrá tři staletí nazpět před děj prvního dílu a je to i důvod, proč mi nezůstane jiná možnost než v budoucnu přepracovat první knihu. Tato skutečnost tak byla dalším kamínkem do mozaiky, vedoucí k rozhodnutí vydávat pouze e-book. Připadá mi v tomto okamžiku férovější nabízet čtenáři příběh v té nejlevnější variantě jaká je na trhu dostupná a to až do okamžiku, kdy si budu naprosto jistý, že už mne ten příběh nebude vracet zpět a nutit k úpravám toho, co již bylo napsáno. No a ti, kteří se bez papíru v ruce neobejdou a koupí si knihy, to asi budou muset brát tak, že se díky tomu stanou majiteli omezeného a svým způsobem neopakovatelného nákladu :-).

TEAM. Co mě těší asi nejvíce, že se mi začali ozývat příznivci, kterým se Yorrân líbí a zároveň mají zájem se na tomto projektu nějakou formou podílet a tak pomalu posouvat jeho vnější formu co nejblíže k profesionálnímu provedení. Díky tomu se kolem mne vytvořil kroužek spolupracovníků, kterým chci poděkovat za pomoc, kterou se dnes podílejí nebo ještě v budoucnu budou podílet na cestě, kterou Yorrân bude muset urazit, než se dostane až ke čtenáři. Myslím, že s výsledky naší práce už se tady začnete brzy setkávat. A samozřejmě rád uvítám jakoukoliv další pomoc, kterou mi nabídnete.

KALENDÁŘ. A na závěr co tedy můžete v nejbližší době očekávat? Zatím mohu nabídnout jediný závazný příslib a to, že před koncem roku 2016, se stejně jako minulý rok objeví další, v pořadí již 3. e-book s pracovním názvem Psanec. Dále bych rád do konce roku připravil crowfundingovou kampaň, která nabídne hardback, který bude obsahovat 3. a 4. elektronickou knihu. V jejím rámci si bude možné objednat jako novinku i exkluzivní reklamní předměty vztahující se k Yorrânovi. Kdy však bude tato kampaň startovat, nedokážu, nyní na konci léta, odhadnout.  Pracujeme na ilustracích, korekturách a grafice naplno, ale přece jen všichni po práci a ve volném čase. Takže prosím o trpělivost.

 Na závěr děkuji všem čtenářům za přízeň, kterou hrdinům ságy Yorrân až dosud věnovali, a přeji jim, ať se při sledování jejich dalších příběhů baví stejně jako já.

S úsměvem J. D.